Jongere in rouw Jongere in rouw

Ook als je jong bent, kun je iemand van wie je veel houdt verliezen. Leren leven met zo'n verlies is niet makkelijk.

Rouwen kost veel energie. Je voelt je soms zomaar moe. Misschien kun je je niet goed concentreren en ben je sneller uit je humeur.

De gevoelens die je hebt, maken het soms best lastig.. Soms voel je niks, terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig zou moeten zijn. Sommige jongeren zijn kwaad, anderen zijn verdrietig. En het is ook normaal als je je angstig, jaloers of schuldig voelt. Alles bij elkaar een heel gedoe, in je hart, je lijf, je hoofd.

Er zijn geen twee mensen die op dezelfde manier rouwen. Het is net als met vingerafdrukken: iedere vingerafdruk is anders. Iedereen rouwt op zijn of haar manier. Jouw manier van rouwen past bij jou net als de muziek die je kiest, de kleren die je koopt en de manier waarop je leeft.

Natuurlijk mogen mensen van wie je houdt niet sterven. Zeker niet als ze nog jong zijn. Het klopt niet, het is niet eerlijk, het slaat nergens op. Het zou eigenlijk niet mogen gebeuren. Maar het gebeurt en als het jou overkomt, roept het van alles bij je op.

Weet dat er binnen de kerk mensen zijn met wie je daarover kunt praten. Weet ook dat je samen met hen je vragen bij God mag neerleggen. Je hoeft het niet alleen te doen. Heb je ons nodig? Bel of app dan naar het onderstaande nummer. Sterkte!

Christel van Herk, coƶrdinator rouwpastoraat, tel. 06-10877374

terug