Rouwpastoraat (bericht 1 juli 2020) Rouwpastoraat (bericht 1 juli 2020)
Dag iedereen,

Omdat we elkaar als gemeenteleden momenteel niet zo vaak tegenkomen, ontstaat het risico dat sommige noden onzichtbaar blijven. Terwijl er veel mensen zijn die van alles meemaken, ook op het gebied van rouw. Als dit jezelf betreft, of je weet iemand anders die wel wat bemoediging zou kunnen gebruiken, neem dan contact met mij op. De mensen van het Rouwpastoraat m/v staan klaar om te helpen. Samen antwoorden zoeken in de Bijbel geeft troost. Dank jullie wel.

Hartelijke groet,
Christel van Herk, coördinator

Jongere in rouw Jongere in rouw

Ook als je jong bent, kun je iemand van wie je veel houdt verliezen. Leren leven met zo'n verlies is niet makkelijk.

Rouwen kost veel energie. Je voelt je soms zomaar moe. Misschien kun je je niet goed concentreren en ben je sneller uit je humeur.

De gevoelens die je hebt, maken het soms best lastig.. Soms voel je niks, terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig zou moeten zijn. Sommige jongeren zijn kwaad, anderen zijn verdrietig. En het is ook normaal als je je angstig, jaloers of schuldig voelt. Alles bij elkaar een heel gedoe, in je hart, je lijf, je hoofd.

Er zijn geen twee mensen die op dezelfde manier rouwen. Het is net als met vingerafdrukken: iedere vingerafdruk is anders. Iedereen rouwt op zijn of haar manier. Jouw manier van rouwen past bij jou net als de muziek die je kiest, de kleren die je koopt en de manier waarop je leeft.

Natuurlijk mogen mensen van wie je houdt niet sterven. Zeker niet als ze nog jong zijn. Het klopt niet, het is niet eerlijk, het slaat nergens op. Het zou eigenlijk niet mogen gebeuren. Maar het gebeurt en als het jou overkomt, roept het van alles bij je op.

Weet dat er binnen de kerk mensen zijn met wie je daarover kunt praten. Weet ook dat je samen met hen je vragen bij God mag neerleggen. Je hoeft het niet alleen te doen. Heb je ons nodig? Bel of app dan naar het onderstaande nummer. Sterkte!

Christel van Herk, coördinator rouwpastoraat, tel. 06-10877374

Rouw in corona tijd Rouw in corona tijd
Ook en misschien wel juist in deze tijd van corona, willen we er voor u en jou zijn. Als je te maken hebt met rouw en verdriet om het verlies van een dierbaar persoon, of als je je baan verloren hebt... Bel mij op het onderstaande nummer, dan breng ik je in contact met een van onze vrijwilligers m/v. Zo lang we je niet thuis kunnen bezoeken, zullen we telefonisch beschikbaar zijn. Je bent niet alleen! Rouwpastoraat is: samen God zoeken in tijden van rouw.

In Hem verbonden, hartelijke groet,

Christel van Herk,
Coördinator Rouwpastoraat

Rouwpastoraat Rouwpastoraat
Rouwpastoraat in onze gemeente
In juni 2019 heeft de kerkenraad besloten dat het goed is om een nieuwe vorm van rouwpastoraat te beginnen in onze gemeente. Dit om het rouwpastoraat door de ouderlingen te optimaliseren. Daarnaast zal een team van pastorale vrijwilligers toegerust worden tot het verlenen van rouwpastoraat.
Uitgangspunt is dat de rouwenden worden bijgestaan in hun proces, waarbij het geloof in God concreet gestalte krijgt in de gesprekken. Dit is tenslotte de kern van pastoraat. Hierbij wordt uitgegaan van de leer die we in onze Hervormde Gemeente belijden.
Het is van belang dat een brede groep mensen in rouw  bereikt kan worden door middel van de inzet van vrijwilligers. Dat houdt in dat in de werkgroep rouwpastoraat ook vrouwen meedoen. Omdat mannen en vrouwen een verschillende beleving hebben van rouw, zullen mannelijke bezoekers naar mannen gaan en vrouwelijke vrijwilligers naar vrouwen.
De structuur ziet er als volgt uit: Hans Pronk is ouderling rouwpastoraat  en Christel van Herk is coördinator rouwpastoraat. De rouwcoördinator maakt de matches tussen vrijwilligers en rouwenden en is ook het eerste aanspreekpunt.
De vrijwilligers tekenen voor geheimhouding.